Ets aquí
Inici > General > Noticiari > RACÓ HISTÒRIC MONTIS RUBEI: FA CENT ANYS L’AJUNTAMENT DE MONT-ROIG VA VOLER VENDRE L’ESCOLA PÚBLICA (I CASA DE LA VILA)

RACÓ HISTÒRIC MONTIS RUBEI: FA CENT ANYS L’AJUNTAMENT DE MONT-ROIG VA VOLER VENDRE L’ESCOLA PÚBLICA (I CASA DE LA VILA)

Miquel Anguera, “Beatet”

29-12-2022

L’any 1922, ara fa cent anys, l’Ajuntament de Mont-roig va voler vendre l’edifici de l’Escola Pública de Mont-roig (i antiga Casa de la Vila), construïda l’any 1910, gràcies al mestre Emili Soler i Fors (1871-1945) i al senador mont-rogenc Agustí Sardà i Llaveria (1836-1913). Actualment, l’edifici en qüestió és la Casa de Cultura Agustí Sardà.

El consistori mont-rogenc volia invertir els diners de la venda per subvencionar l’Hospital de Nostra Senyora de la Roca. Mont-roig, com d’altres pobles, durant la seva  història sempre havia tingut un hospital per atendre persones i transeünts. A Mont-roig, en tenim memòria, fins i tot, en un carrer dedicat a la seva memòria (Carrer de l’Hospital, al casc antic).

Tot això ho explica en Baptista Nogués i Grifoll “Melitino”, en la pàgina 87 del seu llibre “Notes històriques de Mont-roig del Camp”, editat per Ganzell, 2017, dins la col·lecció “Quaderns de la Pixerota”, de l’amic Eduard Boada.

Tots sabem que l’esmentada venda no es dugué a terme, però no en sabem la motivació. Tampoc sabrem si hagués estat millor o pitjor per al nostre poble. Malauradament, un cop més, haurem de lamentar la crema que una colla de desaprensius van fer de tot l’arxiu municipal, el juliol de 1936.

.

Top