Ets aquí
Inici > General > Noticiari > RACÓ HISTÒRIC MONTIS RUBEI: ESCUT HERÀLDIC DE MONT-ROIG CORRESPONENT A L’ANTIGA PREMSA D’OLI DE CAL TEODORO 1794

RACÓ HISTÒRIC MONTIS RUBEI: ESCUT HERÀLDIC DE MONT-ROIG CORRESPONENT A L’ANTIGA PREMSA D’OLI DE CAL TEODORO 1794

Miquel Anguera, “Beatet”

24-01-2023

Aquest estiu, seria el mes d’agost, tot passejant pel poble, passada la Timba em vaig quedar mirant una façana del carrer de la Coma (Mare de Déu de la Roca), perquè hi vaig veure, per primer cop, un escut de pedra enganxat a la façana damunt la porta d’entrada a l’habitatge. Simplement, preciós!!

La meva sorpresa fou que, l’esmentat escut, era l’escut heràldic de Mont-roig i no pas un escut d’armes o de família, esculpit en pedra i amb la data de l’any 1794.

Si us hi fixeu, l’escut és un mont floronat exactament igual al que hi ha damunt la porta d’entrada a la capella de l’Ermita de la nostra patrona: la Mare de Déu de la Roca. És l’escut heràldic de Mont-roig, aprovat pel consistori mont-rogenc l’any 2000 a petició de la Generalitat, que ja havia indicat al consistori mont-rogenc (a finals dels anys 70), que l’escut que es feia servir fins aleshores era incorrecte (no en feren cap cas).

Parlant amb la família ens van indicar que l’esmentat escut, ara exhibit a la façana, es trobava a l’antiga premsa de cal Teodoro, al carrer del Bisbe Macià, al sector de migjorn entre les premses de l’Emilio “Oli” i la de cal Munter. Pel darrere el seu veïnatge era al carrer de la Coma (ara de la Mare de Déu de la Roca). Pel davant serien els números 39, 41 i 43 del Bisbe Macià i el 26 de la Coma (M.D. de la Roca, a la Timba).

Per acabar, us recordarem que Mont-roig sempre ha estat un poble de premses d’oli i vi i en Baptista Nogués, “Melitino”, en el seu llibre “Notes històriques de Mont-roig del Camp” (Ganzell, 2017) ja n’esmenta una colla des de l’any 1617, 1677… i ens diu que a finals del segle XIX, a Mont-roig, hi havia documentades 16 o 17 premses d’oli, hidràuliques. Déu n’hi do!!

Agraïm als propietaris de l’esmentat escut heràldic de Mont-roig, l’excel·lent idea que han tingut d’exhibir, a propis i estranys, el nostre molt antic i estimat escut de Mont-roig!

.

.

Top