Ets aquí
Inici > General > Història > RACÓ HISTÒRIC MONTIS RUBEI : 20 ANYS DE LA CONSULTA POPULAR SOBRE L’EMPLAÇAMENT DE LA CASA DE LA VILA DE MONT-ROIG

RACÓ HISTÒRIC MONTIS RUBEI : 20 ANYS DE LA CONSULTA POPULAR SOBRE L’EMPLAÇAMENT DE LA CASA DE LA VILA DE MONT-ROIG

Miquel Anguera, “Beatet”

03-12-2020

L’equip de govern sorgit de les eleccions municipals del maig de 1999, essent alcalde Santiago Torrebadell (e.p.r.), no tenia clar on ubicar la Casa de la Vila. S’havien acabat les obres de reforma i reforç de l’edifici de l’actual Casa de Cultura al carrer de la Mare de Déu de la Roca, núm. 5 (amb greus problemes de seguretat) i mentre duraren les obres l’Ajuntament havia estat traslladat a Can Pep (edifici de restauració a la carretera de Colldejou, s/n), on encara es troba, actualment.

Era el moment de decidir si la Casa de la Vila continuava a la carretera de Colldejou s/n, o tornava a l’antiga ubicació de les escoles (Mare de Déu de la Roca, 5). D’aquí la consulta ciutadana. L’equip de govern municipal, va creure que era bo que ho decidís el poble.

El dia 10 de gener del 2000, a les 8 del vespre, fou el dia escollit per saber l’opinió dels mont-rogencs. Dues funcionàries municipals foren les encarregades de dur a terme l’escrutini de la consulta. Força gent hi assistí.

Van votar 948 persones. Hi havia 3 opcions de votació: 1a: Lloc actual de Can Pep, a la carretera de Colldejou. 2a: Lloc d’abans de les obres, a l’actual Casa de Cultura Agustí Sardà i 3a: Indiferent el lloc de l’emplaçament.

Va guanyar l’opció primera (no moure’s de la carretera de Colldejou), amb 544 vots. La 2a opció n’obtingué 326. Indiferents 37, en blanc 8 i nuls 33.

Si algun dia l’equip de govern de torn volgués tornar a canviar la ubicació de la Casa de la Vila crec, modestament, que seria de justícia que es tornés a fer una consulta ciutadana, a la gent de Mont-roig, com ara farà ja, 21 anys. No cal ser com els suïssos, tampoc, però així es va fer, no és gens car i seria molt democràtic, vaja!

L’edifici actual de la Casa de Cultura Agustí Sardà (nom escollit per totes les entitats de Mont-roig, per cert), recordarem que fou construït l’any 1910 i que s’aconseguí gràcies al mestre Emili Soler i Fors (1871-1945) i al senador mont-rogenc Agustí Sardà i Llaberia (1836-1913).

(Vegeu tota la informació, i més, al llibre “Emili Soler i Fors, mestre de Mont-roig, l’Edifici de les Escoles, Història de la seva construcció i altres fragments de les seves memòries”. Penjat al web de Ressò mont-rogenc, apartat de “llibres”).  

L’actual Casa de la Vila
La Casa de Cultura “Agustí Sardà”
Top