Ets aquí
Inici > General > Història > RACÓ HISTÒRIC: ABEURADORS DEL CAMPANAR I DE LA COMA

RACÓ HISTÒRIC: ABEURADORS DEL CAMPANAR I DE LA COMA

Miquel Anguera “Beatet”

22-04-2017

Mont-roig que, fins fa ben poc, havia estat majoritàriament pagès, fa uns 50 anys va suprimir (anys seixanta) una sèrie d’abeuradors per a animals (matxos, mules, cavalls, rucs, etc.) que eren imprescindibles per a l’agricultura d’aquella època. Eren més de mitja dotzena els esmentats abeuradors, ben distribuïts pels nostres carrers i a tocar de les fonts, òbviament (font de la Coma, font de la plaça Joan Miró, font de l’av. de Reus, placeta de la font al carrer de Ponent, Rasa del Ximet, font del carrer de la Pica, antic camí de Reus…).

Els tractors començaren a tenir tot el protagonisme al camp i poc a poc, dits animals anaren desapareixent de les quadres de les nostres cases en deixar d’ésser imprescindibles, tot i que alguns pagesos encara utilitzaren dits animals, amb els seus pertinents carros, fins ben entrat el final del segle XX.

Sabíeu que l’abeurador del peu del campanar (també a tocar de la font i el Centre Miró, a l’Església Vella) fou construït el mes de març de 1801, com també la font? També l’abeurador de la font de la Coma (o de les Premses) també és de la mateixa data. Cal dir, però, que la font és anterior (construïda el 1799) i es troba  al final del carrer del Bisbe Macià (fins fa ben poc també conegut com a carrer de les Monges)

Abeuradors

Top