Ets aquí
Inici > General > Noticiari > “PAISATGES I RETRATS”: UN ESPECTACLE PER CELEBRAR ELS 100 ANYS DEL QUADRE “LA MASIA”, QUE OMPLÍ LA PLAÇA DE L’ESGLÉSIA

“PAISATGES I RETRATS”: UN ESPECTACLE PER CELEBRAR ELS 100 ANYS DEL QUADRE “LA MASIA”, QUE OMPLÍ LA PLAÇA DE L’ESGLÉSIA

Miquel Anguera, “Beatet”

23-09-2022

El passat dissabte 17 de setembre, al capvespre, la plaça de mossèn Gaietà Ivern es va omplir per la posada en escena de l’espectacle “Paisatges i Retrats”, dirigit per l’Iban Beltran amb l’ajut de la cambrilenca Nuri Mariné (coordinació, escenografia i visual) on, una seixantena de mont-rogencs/ques hi prengueren part. Nou dels quals van explicar (a la 2a part de l’espectacle), un petit resum i/o alguna anècdota de la seva relació o la d’algun familiar seu, amb Joan Miró, en algun moment dels 65 anys que el fill adoptiu de Mont-roig i artista universal va passar entre nosaltres (1911-1976), en les seves llargues estades al seu Mas de les Pobles. La coordinació musical i l’autoria de gairebé tota la música anà a càrrec del músic mont-rogenc Guillem Anguera qui, amb tres companys més professors (en Xavi, l’Alexis i en Pau) la van interpretar; música, per cert, que va agradar moltíssim. També direm que van tocar la cançó “Fent camí” (per voluntat del director de l’espectacle) i que havia estat estrenada per la rondalla Fent Camí de Mont-roig el dia de l’homenatge a Joan Miró, el 29-04-1979, i composta per un servidor.

La festa, que durà unes 3 hores, començà a la plaça de Joan Miró, al portal de l’Església o d’Avall, amb una cercavila dels Grallers de Mont-roig i acompanyants, que va recórrer tot l’entorn de la plaça de Mn. Gaietà Ivern resseguint on es trobaven els artistes treballant i mostrant el seu art: en Joan Reverté, Grup de Teatre els Xuts, Teresa Mariné, Joan Vilà, Lluís Font Munté, Lluís Font Grau, Beatriu Mar, Cristina Olivé, el Grup Sardanista Rotllana Mont-rogenca, l’acordionista Guillem Anguera i clogué aquesta primera part de l’espectacle la música de la Kobla d’en Taudell. Tot preciós!

El dijous 15 de setembre havia tingut lloc una roda de premsa prèvia a l’espectacle “Paisatges i Retrats”, a la plaça de l’Església, on parlaren la Teresa Mariné, el director Iban Beltran, la regidora de Cultura Mei Benach i el Sr. Alcalde. També prengueren la paraula, la Menxu Sancho del Grup de Teatre “Els Xuts” i l’artista i coordinadora Nuri Mariné.

En paraules del director, Iban Beltran, va quedar molt clar que l’acte cultural del dissabte no era pas per parlar de l’art i l’obra de Joan Miró “… que per això ja hi ha una colla de llibres que en parlen, com els del J.M. Martí Rom i d’altres…” va dir,  sinó de la relació dels mont-rogencs amb l’artista (clarament un esdeveniment etnogràfic). El Sr. Alcalde es mostrà content  per la feina feta de l’equip que preparà l’espectacle i agraí a les entitats i a les persones de Mont-roig la bona acollida per col·laborar en “Personatges i Retrats” del dissabte dia 17, tot rememorant l’extraordinari homenatge a Joan Miró del dia 29 d’abril de 1979.

La segona part de l’espectacle es va centrar en les vivències i anècdotes de nou persones que tingueren directament o indirecta relació amb Joan Miró: Vicenç Toda “Madró” (vivències personals i familiars), Assumpció Pellicer (regidora de cultura durant l’homenatge), Carme Calaf (masovera del Mas Miró), Judit Robert (vivències de la mare i àvia), Josep M. Savall i Boquera (vivències de fill i net de masovers), un servidor (coorganitzador de l’homenatge a Joan Miró el 1979), el cambrilenc Gerard Martí (net de qui duia Miró en tartana), Angelina Rovira (masovers de Mas Miró) i Josep Maillo (l’Espluga de Francolí, guixaire i artista).

Abans, durant i/o després dels curts parlaments de les esmentades persones, els músics anaven tocant diverses peces i/o fragments per amenitzar millor la seva intervenció, a cops molt emotiva.

La Coral Sant Miquel fou la darrera entitat a participar en “Paisatges i Retrats” i ens oferí els Goigs de la Mare de Déu de la Roca, dirigits per Joan Carles Blanch, que foren cantats per tots els presents, amb un gran respecte i emotivitat. Forts aplaudiments.

Si se’m permet, en la meva modesta opinió, diria que hi vaig trobar a faltar dues intervencions: algun familiar del Francesc Solé i Sedó, el taxista de Mont-roig que portava Joan Miró arreu, i que sempre explicava una munió d’anècdotes i vivències sobre ell i, sobretot, en J.M. Martí Rom que és la persona que més sap sobre Joan Miró (dos llibres i dos documentals), que va tenir una molt bona relació amb l’artista, fou qui em llançà la idea de fer-li un homenatge popular (com també la M. Pura Martori, per altra banda, a través de l’A.V. Muntanya Roja) que s’ha passat anys estudiant, recopilant, enregistrant i escrivint sobre aquest universal artista i mont-rogenc d’adopció i que, inexplicablement, no vam poder escoltar.

Resumint, un espectacle digne dels millors escenaris, amb una molt bona direcció, amb bona participació d’entitats i persones, amb bona música i amb “tempus” molt adequat  a l’espectacle i que ens va fer patir un xic perquè, prèviament, unes petites gotes de pluja ens van fer témer el pitjor. Però no: objectiu assolit, esplèndidament!!

.

.

Top