Esther Bargalló
22-06-2017
Les persones que mostrem interès en les construccions de pedra seca, des de fa poc, disposem d’una eina molt pràctica que ens facilita el treball de catalogació, de dites construccions, que hi ha escampades pel territori de Catalunya. Es tracta d’una aplicació per a mòbils i tauletes que s’anomena “Pedra seca”.
És una iniciativa emmarcada en el projecte Col·laboraxPaisatge, coordinat per l’Associació pel Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC), amb l’assessorament de l’Observatori del Paisatge de Catalunya i la col·laboració de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional.
Aquesta aplicació està sincronitzada amb el web Wikipedra, de tal manera que les construccions catalogades formen part d’un inventari comú.
Hi ha cinc categories de construccions: barraques i cabanes, construccions relacionades amb l’aigua (aljubs, basses, cisternes i pous), murs i conjunts de murs, forns (calç, d’obra o teuleria, d’oli de ginebre) i altra tipologia (clapers, eres, trones, etc.). Mitjançant formularis es poden introduir dades de les noves construccions que, abans de ser publicades, són validades per experts.
Aquesta nova eina també ens permet consultar les construccions ja catalogades a través de mapes, fitxes, fotografies i croquis.
L’àmbit geogràfic d’aquest inventari és Catalunya i els 85 municipis que integren el PNR del Pirineu català i la Mancomunitat del Conflent-Canigó de l’estat francès.