Ets aquí
Inici > General > Noticiari > MOR L’IL·LUSTRE MONT-ROGENC ANTONI BALLESTER I NOLLA

MOR L’IL·LUSTRE MONT-ROGENC ANTONI BALLESTER I NOLLA

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Redacció

20-02-2017

El passat 15 de febrer moria l’il·lustre mont-rogenc, científic i oceanògraf Antoni Ballester i Nolla a l’edat de 96 anys. Ell fou qui, l’any 1987 va dirigir la instal·lació de la primera base científica espanyola a l’Antàrtida (concretament a l’illa de Livingston).

Ballester havia nascut a Mont-roig el 16 de maig de 1920 al número 9 del carrer de la Indústria. Amb només 17 anys lluità a la Guerra Civil per la República. Era llicenciat en ciències químiques i doctor en ciències biològiques. També fou director del “Instituto de Ciencias del Mar” de l’illa Margarita a Veneçuela, president del Comitè d’Oceanografia Química del CIESM de Mònaco i assessor del President del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), entre moltes altres coses. Era un home molt treballador, imaginatiu, inquiet, creatiu, amb molta capacitat de treball i generós. Va col·laborar, a part del CSIC, amb països com Bèlgica, Argentina i Polònia. També va estudiar piano (sempre que podia el tocava) i li agradava pintar.

Encara recordem l’emotivitat que l’Antoni Ballester sentí el dia que es va inaugurar l’IES que du el seu nom a Mont-roig, acompanyat de la seva família, dels professors i del seu poble, malgrat la seva edat avançada (85 anys) i els problemes físics que ja tenia. Era el 7 d’octubre de 2005 i va presidir l’acte l’Honorable Consellera d’Educació Marta Cid, juntament amb l’alcalde Miquel Anguera. Durant el curs 1999-2000 es feu públic que el nou Institut duria el seu nom després d’haver estat escollit democràticament per la comunitat educativa de la nostra Vila. El curs 1996-1997 el futur institut començà les activitats amb el nom de SES Antoni Ballester. Molts recordareu que les activitats docents començaren en uns barracots instal·lats provisionalment (hi van estar uns vuit anys) a l’actual parc Maria Martori (anteriorment fou camp de futbol municipal). Amb el decret  443/2004 del 30 de novembre de la Generalitat es creà l’IES Antoni Ballester que inicia el curs 2004/2005 com a Institut.

De la mateixa manera que el dia de la inauguració de l’IES que du el seu nom, fou un homenatge a la seva persona, també direm que el poble d’Alcanar li va retre un homenatge el dia 6 de novembre de 1998 a la Sala de Sessions d’aquella localitat de les Terres de  l’Ebre, amb la presència dels alcaldes d’Alcanar i de Mont-roig (Josep M. Aragonès) i el president de la “Sociedad Española de Filatelia Polar”. Resulta que  l’estació antàrtica que l’Antoni Ballester va aconseguir fundar i que du el nom del rei emèrit actual, se li va dedicar (per primer cop a la història) un segell amb el nom de “Sello de la Base Antártica espanyola”, amb un valor de 35 pessetes i una tirada de 2,5 milions de segells i aquesta societat filatèlica tenia la seu a l’esmentada localitat ebrenca. Tot això, doncs, i també, gràcies al nostre il·lustre mont-rogenc.

Ens ha deixat un insigne mont-rogenc, molt conegut arreu, especialment per la comunitat internacional científica. Antoni Ballester i Nolla, descansa en pau ![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

L'antoni Ballester
L’antoni Ballester

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

L'Antoni Ballester amb la seva cosina, Pilar Nolla, el dia de la inauguració oficial de l'IES de Mont-roig
L’Antoni Ballester amb la seva cosina, Pilar Nolla, el dia de la inauguració oficial de l’IES de Mont-roig

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

 L'Antoni Ballester (2n a l'esquerra), al primer campament espanyol a l'Antàrtida
L’Antoni Ballester (2n a l’esquerra), al primer campament espanyol a l’Antàrtida

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Segell dedicat a la Base Antàrtica espanyola
Segell dedicat a la Base Antàrtica espanyola

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Icona PDF

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Top