Ets aquí
Inici > General > Noticiari > MOR FERRAN JOVÉ I HORTONEDA, L’AUTOR DEL LLIBRE “ESTUDI ONOMÀSTIC DE LA VILA I TERME DE MONT-ROIG DEL CAMP”

MOR FERRAN JOVÉ I HORTONEDA, L’AUTOR DEL LLIBRE “ESTUDI ONOMÀSTIC DE LA VILA I TERME DE MONT-ROIG DEL CAMP”

Miquel Anguera, “Beatet”

28-08-2017

El borgenc Ferran Jové i Hortoneda, és l’autor de l’esmentat llibre sobre la nostra Vila i terme municipal que fou publicat per l’Ajuntament de Mont-roig l’any 1999. La iniciativa de publicar aquest llibre, segons ens havia expressat en Ferran en una entrevista a Ressò Mont-rogenc núm. 72, feta pel JM Martí Rom, el 1999, havia estat de la Societat Onomàstica del Camp de Tarragona l’any 1991, que fou qui proposà que ell en fos l’autor. Hi treballà poc menys de 10 anys. Ferran Jové ens va deixar el passat 24 d’agost. Havia nascut l’any 1929 a la veïna localitat de Les Borges del Camp i tenia 87 anys.

Aquest erudit borgenc havia treballat moltíssim en qüestions culturals i de país. En podem fer una breu enumeració: a part del nostre llibre sobre Mont-roig, també publicà treballs sobre les Borges del Camp, Riudecols i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. També publicà la biografia del mariscal carlí Maties de Vall i Llaberia i sobre les pedreres de granit del seu poble. Fou articulista del Diari de Tarragona, Avui, el Correo Catalán i la Gran Enciclopèdia Catalana. Fou dinamitzador cultural d’Òmnium Cultural, Grup d’Estudis Comarcals Miquel Joan Gili, Centre d’Estudis Josep Iglésies, Centre de Lectura, Obra del Ballet Popular, fundador i director de la revista borgenca La Borja (1984-2005) i bibliotecari voluntari durant molt de temps al seu poble de les Borges. La meva coneixença i amistat amb ell, començà quan estava treballant en el llibre sobre Mont-roig i el seu terme. Vaig col·laborar amb ell amb tot el que vaig poder.

El magnífic i voluminós llibre que regalà al poble de Mont-roig consta de 525 pàgines, amb unes 3.000 entrades (per ordre alfabètic) que parlen de la seva magnitud i del faraònic treball que representà la seva confecció. Era habitual trobar-lo parlant amb pagesos, caçadors, pastors o mestresses de casa. També va consultar un centenar de fonts escrites. Els seus principals informadors de Mont-roig havien estat el Josep Moran, el Salvador Mendoza “Alemany” i el Vicenç Toda “Madró”, sense oblidar l’estimat Baptista Nogués “Melitino”.

Home infatigable, fou un gran recuperador de la memòria històrica en general i un gran historiador local de Les Borges. Home de fe, molt lluitador i molt compromès amb el país. Acabat el funeral, parlant amb alguns coneguts de les Borges, els vaig sentir, amb certa tristesa, queixar-se de l’immerescut oblit, després de tants anys de treballar per a diversos pobles, com el nostre, i d’altres col·lectius.

Ferran Jové, moltes gràcies pel teu ampli llegat que ens has deixat, sense esperar res a canvi. Descansa en pau.

(Si voleu llegir tota l’entrevista al Ferran Jové, la trobareu a Ressò mont-rogenc número 72,  pàg. 17, IV trimestre de 1999).

20170828 Ferran Jové

Top