Ets aquí
Inici > General > Noticiari > MONT-ROIG COMMEMORA EL 77è ANIVERSARI DE L’AFUSELLAMENT DEL PRESIDENT LLUÍS COMPANYS

MONT-ROIG COMMEMORA EL 77è ANIVERSARI DE L’AFUSELLAMENT DEL PRESIDENT LLUÍS COMPANYS

Miquel Anguera, “Beatet”

16-10-2017

El poble de Mont-roig, convocat per l’ANC local, ERC i PDeCAT, ha commemorat el 77è aniversari de l’afusellament del president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys i Jover, a Montjuïc la matinada del 15 d’octubre de 1940. Eren 2/4 de 8 del matí, a trenc d’alba, quan una seixantena de mont-rogenques i mont-rogencs ens hem volgut trobar a la plaça de Joan Miró, davant del monòlit erigit per la lluita de les llibertats i democràcia, per llegir un manifest conjunt dels tres ens convocants, fer una ofrena floral al President màrtir i cantar Els Segadors, himne nacional de Catalunya. Poc abans de començar l’acte, vam encendre unes torxes que l’ANC repartí entre tots els presents

Com tots ja sabreu, la pantomima de judici a Lluís Companys no durà ni un dia; va començar el 14 d’octubre i, sense cap garantia jurídica per part dels colpistes, fou condemnat a mort i executat l’endemà pel sol fet de ser el nostre President i amb la sentència ja sabuda abans de presentar-se davant el jutge. Ha estat l’únic president d’Europa, elegit democràticament, que ha estat afusellat pel feixisme de Franco. I el poble de Catalunya encara esperem l’anul·lació del judici i la petició de perdó per part del govern d’Espanya (ja sigui PP o bé PSOE). França i Alemanya ja ho van fer al seu dia (recordarem que Companys fou fet presoner a França l’agost de 1940 i lliurat a la Gestapo de Hitler, que fou qui el lliurà a les autoritats franquistes).

I per a més “Inri”, els mont-rogencs tenim el dubtós honor de saber (ara fa dos anys) que el suboficial que donà el tret de gràcia al nostre President Companys fou un mont-rogenc nascut el 28 d’agost de 1892: Benjamí Benet i Blanch.

També direm, per acabar, que aquest acte commemoratiu és el primer cop que es celebra a Mont-roig a instàncies, com ja hem dit, de l’ANC, ERC i PDeCAT. No tenim cap dubte que es seguirà fent en els futurs anys i ho seguirem aplaudint.

20171016 acte 77è aniversari de l’afusellament de Companys

Top