Ets aquí
Inici > General > Noticiari > L’OBRA MUSICAL DE MN. JOAN GRIFOLL

L’OBRA MUSICAL DE MN. JOAN GRIFOLL

Carles Martí Martí (Revista “Lo Floc”, Riudoms)

17-04-2023

El tresor musicològic de l’arquebisbat de Tarragona compta amb un corpus ingent d’autors que en el decurs dels segles van aportant llurs treballs de caràcter religiós o, fins i tot, profà a la litúrgia religiosa i la cultura. Per citar 2 exemples extrems, anotem l’aplec de la Verbeta (s. XI-XVI) publicada per Francesc Bonastre (1982) i l’àmplia producció de Mn. Salvador Ritort i Faus (1888-1955), les partitures del qual es conserven a l’Arxiu General de la Diputació de Tarragona, catalogades i estudiades per especialistes en història i musicologia.

En aquesta línia, surt ara a la llum l’obra compositora d’un altre sacerdot de la diòcesi, Joan Grifoll Guasch, aplegada i catalogada per l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona. El llibre, “Mn. Joan Grifoll Guasch (1933-2003). La passió per la música” (Silva Editorial, 2019), recull escrits i imatges de persones properes al prevere amb la intenció de fer conèixer millor l’home, l’obra i el context social, a més de l’inventari tècnic del fons Arxivístic, que aplega -entre d’altres- 218 obres musicals com són composicions litúrgiques, sardanes, harmonitzacions tradicionals catalanes i poesies per a infants i cors.

Joan Grifoll va néixer en el si d’una família de pagesos a Mont-roig del Camp. La seva infància va estar colpida per tot un seguit de desgràcies, com la mort del pare i del seu germà gran, però que, mercè a l’esforç de la mare i germans, van superar i tirar endavant. Grifoll, malgrat tots els drames viscuts, era de caràcter enèrgic, a qui res va fer perdre el ferm compromís amb la fe, la llengua i la cultura del país.

Havia entrat al Seminari de Tarragona als 11 anys i digué la missa nova a Mont-roig el 1957. Des de la seva entrada al Seminari que havia mostrat un especial interès per la música i fou el seu cosí Baptista Nogués Grifoll, pianista i compositor, qui l’instruí en aquestes arts. A vint anys Baptista Nogués el presentà al mestre Llorens, un altre autor eminent que l’ajudà en el desenvolupament musicològic. Al Seminari havia tingut com a professors, Higini Anglès, Francesc Tàpies i Salvador Ritort. De 1952 a 1957 fou mestre de Capella del Seminari.

El seu primer destí parroquial va ser Cornudella de Montsant, després fou rector a Reus (barri Fortuny), a la Nou de Gaià, Vespella i Bràfim. L’any 1979 va obtenir la rectoria de Sta. Maria de Cambrils on morí el gener de 2003. Havia estat company de Mn. Antoni Ferrer (Riudoms, 1928-2012), amistat que li propicià contactes professionals amb l’Schola Cantorum de la parroquial de Sant Jaume Apòstol, aleshores dirigida per Elies Mestre Compte (1907-1987).

(Pensem que és interessant de publicar aquest article, sobre el mont-rogenc Mn. Joan Grifoll, donat que és d’una revista germana com és “Lo Floc” de Riudoms i pel seu interès).

.

.

Top