Ets aquí
Inici > General > Pedra seca > INAUGURACIÓ DEL PESSEBRE “LA PEDRA SECA AL MONT-ROIG DEL S. XIX”

INAUGURACIÓ DEL PESSEBRE “LA PEDRA SECA AL MONT-ROIG DEL S. XIX”

Redacció

09-12-2016

El Centre Miró acollirà, del 17 de desembre al 29 de gener, un pessebre dedicat a la pedra seca, donat que a l‘abril d’enguany, la Generalitat de Catalunya va declarar Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), en la categoria de Zona d’Interès Etnològic, 5 barraques de pedra seca del terme de Mont-roig. Són les barraques del Jaume de la Cota, Comuns del Pellicer, Miquel Terna, Lliris i Espiral.

Mont-roig és un poble agrícola, envoltat d’un entorn rural, on la pedra seca és un dels principals elements estructuradors del nostre paisatge, la qual cosa aporta valors estètics, històrics i ecològics. Les construccions de pedra seca són un dels elements etnològics que s’adapten millor al medi, marcant la fisonomia paisatgística del territori i convertint-les en un important valor patrimonial de gran potencialitat turística, ja que són veritables obres d’art de l’arquitectura popular.

En aquest pessebre, realitzat per membres de la junta del Centre Miró, s’hi poden veure reproduccions fetes amb pedres de les cinc barraques declarades BCIN. S’ha ambientat al camp de Mont-roig, concretament a les Terres Noves, el lloc on estan ubicades, reproduint escenes rurals del segle XIX, època en què es van bastir aquestes construccions. Les figures són pagesos realitzant les activitats habituals del dia a dia, veremant, recollint les olives, anant al tros…. També s’ha recreat el món de la ramaderia, amb el pastor, el gos, les ovelles i una carrerada, el camí ramader per on transitaven els ramats.

La inauguració del pessebre, que es complementa amb l’exposició fotogràfica: 5 barraques de Mont-roig “Bé Cultural d’Interès Nacional”, tindrà lloc el dissabte 17 de desembre a les 19 hores, al Centre Miró. L’acte serà presidit pel Sr. Jordi Agràs, director dels Serveis Territorials de Cultura de Tarragona i es comptarà amb la col·laboració musical del Guillem Anguera.

 

Treball de reproducció de la barraca dels Comuns del Pellicer
Treball de reproducció de la barraca dels Comuns del Pellicer

 

20161209-pessebre-pel-pdf

 

Top