Redacció
21-11-2019
El proppassat dijous, 14 de novembre, s’ha inaugurat al Centre d’Interpretació de la Pedra Seca de Torrebesses (Segrià), l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya” que organitza la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural (DGCPAC) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’ Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT).
Aquesta exposició forma part del projecte de col·laboració de la DGCPAC amb l’APSAT, que s’inicià amb la pertinença a l’Observatori del Patrimoni Etnològic Immaterial de Catalunya (OPEI) i l’elaboració del dossier a presentar a la UNESCO pel reconeixement de l’ “Art de la pedra seca: coneixements i tècniques” com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Durant el 2019 cal citar l’acte d’homenatge a la Pedra Seca fet a Manresa (8-6-2019) i que la IX Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic ha escollit la pedra seca com a tema general.
Van fer la presentació de l’exposició: M. Àngels Blasco (directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural), Ferran Accensi (vicepresident de la Diputació de Lleida) i Mario Urrea (alcalde de Torrebesses). A continuació van parlar dos dels comissaris de l’exposició: Martí Rom (president de l’APSAT) i Roger Costa (Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural).
D’aquesta exposició cal remarcar la presència de les barraques de pedra seca de Mont-roig, doncs 5 barraques van ser les primeres declarades “Bé Cultural d’Interès Nacional” (BCIN), en la categoria de Zona d’Interès Etnològic (21-04-2016). A més, fou un punt important en la declaració de l’ “Art de la pedra seca: coneixements i tècniques” com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO (28-11-2018).
Això es concreta a l’exposició en la imatge del cartell: és la barraca dels Comuns del Pellicer de Mont-roig (codi Wikipedra: 2255)[1] i en la reproducció de 23 fotografies referents al nostre poble.
Potser sigui el moment de fer esment del continuat treball de l’Esther Bargalló, des de fa anys, fotografiant construccions de pedra seca d’arreu. Concretament en aquesta exposició hi figuren 65 fotos seves.
Aprofito per comentar que, en el dossier que va presentar Espanya a la UNESCO, hi havia tres fotografies, una de les quals corresponia a Catalunya i era exactament de la restauració de la barraca del Ventanes (codi Wikipedra: 2284), del 2 d’octubre de 2010, que havia fet l’Esther Bargalló.
Aquesta fotografia també és una de les reproduïdes en el plafó 19 d’aquella exposició. Sota el títol de “Restauració de construccions de pedra seca. Mont-roig”, n’hi ha 6 de diferents intervencions que hem fet al municipi.
L’Esther Bargalló també es un dels 4 comissaris de l’exposició. Ha fet el recull i la coordinació de les fotografies que s’hi exposen. També és vicepresidenta de l’APSAT.
A hores d’ara, a més de Mont-roig, són BCIN 13 construccions de les Valls del Montcau, les conegudes com les Tines del Bages (14-06-2018). Aquest any s’ha iniciat l’expedient d’11 construccions de pedra seca per a l’abastament i explotació de l’aigua a Torrebesses, al Segrià (13-02-2019).
L’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya” estarà a Torrebesses fins al diumenge 16 de febrer de 2020. Després, iniciarà la seva itinerància per Catalunya. El 2020 ja estan concretades a les localitats de Castellar del Vallès (Vallès Occidental), Amposta (Montsià), Manresa (Bages) i El Vendrell (Baix Penedès). I ja s’estan tancant indrets per al 2021. Les previsions són que aquesta exposició itinerant es pugui visitar durant els propers sis anys.
Podeu veure els plafons de l’exposició a:
[1] Wikipedra: http://wikipedra.catpaisatge.net/#