Ets aquí
Inici > General > Noticiari > ES PRESENTA A MONT-ROIG EL LLIBRE SOBRE EL MESTRE BENAIGES

ES PRESENTA A MONT-ROIG EL LLIBRE SOBRE EL MESTRE BENAIGES

Miquel Anguera, “Beatet”

02-02-2024

El proppassat divendres 19 de gener es va presentar a Mont-roig el llibre “El mestre que va prometre el mar” sobre la vida del mestre Benaiges, després de força temps esperant-lo. L’Església Vella fou el lloc escollit per a dita presentació i comptà amb la presència dels seus autors i l’editor. Presidí l’acte, la regidora de Cultura M. Urisel.

L’acte de presentació del llibre a l’Església Vella fou també el teloner de la projecció i estrena a Mont-roig de la pel·lícula, del mateix nom, que tindria lloc poc després al poliesportiu municipal.

Força gent foren presents a l’acte (vam comptar més de cent persones) i prengueren la paraula la presidenta del CEM, els autors del llibre, l’editor i la regidora de Cultura.

A destacar un detall d’en Francesc Escribano (autor del llibre) que donà les gràcies breument, i pública, al J.M. Martí Rom i “a la revista local” (Ressò mont-rogenc) per haver estat els primers a investigar i publicar sobre la vida del mestre Benaiges. Cal dir que, ja l’any 2010, 2011 i 2012 en Martí Rom ja va publicar a Ressò[1] tot el seu ingent treball, precursor de tot el que després ha servit per poder escriure i enregistrar el llibre, film, documental, treballs i articles periodístics sobre el mestre Benaiges de cal Reverter, que tants èxits han tingut i que ha estat una gran satisfacció per a la família, el poble de Mont-roig i els seus autors en veure l’enorme transcendència de recuperar la vida del nostre mestre màrtir, com fou l’Antoni Benaiges.

Tampoc podem oblidar i volem agrair al gran escriptor Albert Manent (acs) el seu llibre “La guerra civil i la repressió del 1939 a 62 pobles del Camp de Tarragona” (Cossetània Edicions 2006)[2] que és on, per primer cop, es parlava de Mont-roig, com a poble represaliat i, de retruc, ja esmentà per primer cop el mestre Benaiges que serviria perquè en Martí Rom comencés aquest gran treball de recerca sobre el nostre mestre i: fins avui!!

També volem donar les gràcies a la Llibreria Rom, pel seu servei en totes aquestes presentacions de llibres sobre Mont-roig i la seva història que ajuden a saber cada dia més del nostre passat. I més, quan sabem que al juliol de 1936 quatre impresentables ens van cremar tot l’Arxiu Municipal. Gràcies, Martí Rom “Panadero” i Francesc Escribano perquè: “Al Cèsar el que és del Cèsar…”!!


[1] “Ressò mont-rogenc” núm.116 al 123 (4r trimestre 2010 a 3r trimestre 2012).

[2] Prèviament havia publicat “La guerra civil i la repressió del 1939 a Mont-roig del Camp” al “Ressò mont-rogenc” núm.95 (4r trimestre 2005).

.

.

.

Top