[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Miquel Anguera “Beatet”
20-04-2015
Elias Benaiges nasqué a Mont-roig el 1878. Encara era molt jove quan va creà un Comitè de Joventut republicana que fou la primera organització que, a Mont-roig, tingué l’esmentat corrent polític. Benaiges exercí el càrrec de secretari i tingué la satisfacció que, gràcies a l’organització creada per ell, els republicans de Mont-roig foren representats a l’assemblea de constitució de Unión Republicana, celebrada a Madrid el 25 de març de 1903.
Nicolàs Salmerón, (polític i escriptor que arribà a ser ministre i president de la I República), a rel d’aquella assemblea, publicà les bases de reorganització dels republicans. Els membres del districte de Reus elegiren Benaiges per formar part de la seva Junta.
El 1909 fou elegit regidor, desenvolupant la seva tasca durant els 4 anys següents a satisfacció de tots els seus conveïns. Abans d’acabar el seu mandat com a regidor, en les eleccions a diputats provincials celebrades el 9 de març de 1913, el seu nom fou inclòs en la candidatura de coalició republicana pel districte de Reus, no essent elegit per ben pocs vots.
Benaiges, responent a les seves inveterades tendències d’unió entre la gran família republicana, s’afilià a la Conjunció republicana i socialista, poc satisfet de l’estat de les coses per les què travessava el republicanisme espanyol, d’aleshores.
(Extret de la pàgina 166 del llibre “Historia crítica de los hombres del Republicanismo catalán en la última dècada (1905-1914)”, d’Emilio Navarro i editat a Barcelona el 1915 per Ortega & Artís, impressors. Dit llibre, propietat del reusenc Pere Martorell i amb la col·laboració d’en Josep “Risu” m’ha permès recuperar la figura d’aquest il·lustre mont-rogenc. També el podeu trobar referenciat , l’Elias Benaiges, al llibre d’Emili Soler i Fors (d’aquest mestre, en fou un alumne avantatjat), amb el títol de “L’edifici de les Escoles. Història de la seva construcció”, a la pàgina 45, – avui mateix penjat al nostre web ressomont-rogenc.cat-. També el podeu trobar al llibre “Guspires de la història de Mont-roig” de Francesc Rom Serra i Martí Rom), a les pàgines 78 i 79).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Comments are closed.