Ets aquí
Inici > General > Món Municipal > EL MESTRE ANTONI BENAIGES I NOGUÉS DISTINGIT COM A NOU FILL IL·LUSTRE DE MONT-ROIG

EL MESTRE ANTONI BENAIGES I NOGUÉS DISTINGIT COM A NOU FILL IL·LUSTRE DE MONT-ROIG

Miquel Anguera, “Beatet”

13-05-2021

El proppassat ple ordinari del consistori mont-rogenc del dimecres 12 de maig va aprovar, entre d’altres punts de l’ordre del dia, la distinció de Fill Il·lustre de Mont-roig al mestre Antoni Benaiges i Nogués que, com tots ja sabem, fou assassinat a la localitat de Bañuelos de Bureba (Burgos) el dia 19 de juliol de 1936, tot just una setmana després del cop d’estat de Franco que provocà la Guerra Civil de 1936-1939.

Aquesta distinció de Fill Il·lustre per al fill de cal “Reverter”, l’Antoni Benaiges, era el 3r punt de l’ordre del dia de l’expedient 2145/2019 de l’esmentat ple del dia 12. Cal dir que dita distinció al mestre Benaiges fou aprovada per unanimitat dels 16 regidors de tots els grups municipals que prengueren part en el plenari (el nou edil del grup municipal de Cs no hi assistí encara, perquè no ha pres possessió).

Tota aquesta història que, feliçment, ha acabat amb la merescuda distinció de Fill Il·lustre per al mestre de cal “Reverter” començà el 2005 amb la publicació a Ressò mont-rogenc, núm. 96, 4t trimestre, de l’escrit de l’historiador Albert Manent i Segismon, on esmenta l’assassinat d’Antoni Benaiges.

Aquesta notícia, provocà que, uns anys després, en Martí Rom, juntament amb en Jaume Aragonès Benaiges i Jaume Roigé i Benaiges, nebots del mestre màrtir, comencessin una llarga i feixuga tasca d’investigació fins al dia d’avui que s’ha fet justícia amb el mestre de cal Reverter i la seva família.

Després d’agrair la tasca a en Martí Rom (una més) i als nebots de l’assassinat la seva tasca, només ens falta demanar que l’Ajuntament de Mont-roig posi una placa més digna a la casa pairal de cal Reverter, per poder llegir i recordar millor el mestre mont-rogenc “… que volia portar els seus alumnes a veure el mar”, de Mont-roig.

.

Top