Ets aquí
Inici > General > Miró i Mont-roig > EL DOCUMENTAL “D’UN ROIG ENCÈS: MIRÓ I MONT-ROIG” (1979): DEL CENTRE MIRÓ A PATRIMONI EUROPEU

EL DOCUMENTAL “D’UN ROIG ENCÈS: MIRÓ I MONT-ROIG” (1979): DEL CENTRE MIRÓ A PATRIMONI EUROPEU

Martí Rom

www.martirom.cat

19-03-2023

El divendres 10 de febrer, el mateix dia que presentava a la Biblioteca Joan Miró de Mont-roig el meu tercer llibre sobre Miró, “Miroia Miró Mont-roig” (entre els tres llibres fan un total de 1.119 pàgines), rebia un comunicat de la Filmoteca de Catalunya informant que el meu documental “D’un roig encès: Miró i Mont-roig” (1979), havia estat seleccionat per ser digitalitzat en alta definició, en el si d’un projecte europeu sobre Patrimoni audiovisual.

El projecte es complementa amb un pla de difusió d’un any que farà la Filmoteca presentant-lo a Mostres, Festivals, Plataformes de cinema… També Filmoteca el posarà durant un mes a disposició de tothom a la seva plataforma d’Internet. 

Resumint: “D’un roig encès: Miró i Mont-roig”, (1979), tindrà en un futur proper una àmplia difusió arreu. Mont-roig tindrà una major repercussió pública.

En aquest documental hi ha imatges (úniques) de l’homenatge que el poble de Mont-roig, promogut per l’Associació de Veïns Muntanya Roja, va dedicar a Joan Miró aquell 29 d’abril de 1979. També hi ha una entrevista on Joan Miró parla, a bastament, de la seva relació amb Mont-roig. No n’hi ha cap més on Miró parli del nostre poble. A més, és l’únic documental on Miró parla en català.

Es va rodar en 16 mm., el format professional dels documentals d’aleshores. A mitjans dels anys vuitanta es va passar a vídeo (Betacam analògic) i anys després a Betacam digital. Ara, es procedirà a recuperar el negatiu original i restaurar-lo.   

Em fa una particular il·lusió pensar que, després de projectar-se continuadament, del 2015 a l’abril de 2018, al Centre Miró, i després caure en l’oblit (potser hauria de dir que, igual que jo: ha estat vetat a Mont-roig[1]), en el futur immediat, vulguis o no vulguis, tindrà una gran repercussió arreu.

“En el pecat, hi tenen la penitència”.

RELACIÓ DE LES PRINCIPALS PROJECCIONS

“D’un roig encès: Miró i Mont-roig” es va estrenar al Cine Martí de Mont-roig (del meu oncle, el “Quimet Panadero”) el dissabte 24 de novembre de 1979. Se’n va fer un altre passi l’endemà al matí.

El desembre de 1979 es va passar al Festival de Benalmádena (Màlaga). Una crònica deia que havia estat “sin duda lo más interesante” dels curtmetratges que s’hi havien exhibit.

El 7 de febrer de 1980 es va projectar a la Fundació Miró de Barcelona. Aleshores el seu director era Francesc Vicens.

El 25 de maig de 1980 es va passar a la Filmoteca de Catalunya.

El 21 de juny de 1980 vaig fer el passi privat per a Joan Miró i un grup dels seus amics (J. M. Mestres Quadreny, Joan Brossa…).

A la Setmana Internacional de Cinema de Barcelona (del 17 al 22 d’octubre de 1980) li van concedir el tercer premi de la secció de curtmetratges.

També es va projectar a la “Primera Mostra cinema Mediterrani” (del 6 al 9 de novembre de 1980).

El 5 de desembre de 1980 es va projectar al Festival de Molins de Rei.

El 15 de febrer de 1981 es va passar dins la “I Mostra de cinemes marginal” que es va fer a Barcelona.

El 3 de març de 1981 a Milà, a la “Galleria Interarte”, el diari de Milà “Corriere della sera” (4 de març) deia: “D’un roig encès, che allude al rosso accesso e alla concordanza fra il colore della terra catalana di Mont-roig, dove l’artista ha vissuto a lungo, e quello delle tele di tante opre famose…”.

A l’abril de 1983, en la celebració dels seus noranta anys, es va passar continuadament durant una setmana al Passatge del Crèdit de Barcelona, lloc on va néixer i viure Miró.

Del 16 de maig al 15 de juny de 1983 es va projectar a la Fundació Miró de Barcelona.

Es va emetre, retolada en castellà per TVE, el dissabte 31 de desembre de 1983. Joan Miró havia mort el passat dia 25. Feia quatre anys que s’havia rodat i es va passar a TVE el dissabte 31 de desembre.

El 15 de febrer de 1985, TV3 va dedicar un extens programa (“Galeria Oberta”) a Miró; entre d’altres, es va projectar “D’un roig…” i em van fer una entrevista a la biblioteca de la Fundació Miró.

El 14 de març de 1985 es va emetre per TV3.

El 29 de gener de 1986 es va passar a la Filmoteca de Catalunya, en la commemoració dels dos anys de la mort de Miró.

El 12 d’agost de 1986 es va emetre per TV3.

Durant el mes de maig de 1989 es va projectar, continuadament, en una de les sales de la Fundació Miró de Barcelona.

El 7 de maig de 1993 es va emetre pel segon canal de TVE.

El 8 de febrer de 1997 es va passar a la Filmoteca de Catalunya.

Durant el 2010 es va projectar, continuadament, en una de les sales, a la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma de Mallorca amb motiu de l’exposició “Joan Miró. D’un roig encès”.

Amb motiu de l’exposició “Joan Miró: l’escala de l’evasió” de la Fundació Miró de Barcelona, es va projectar a la Filmoteca de Catalunya el 25 d’octubre de 2011.

Organitzat per la Filmoteca de Catalunya es va passar el 27 de febrer de 2016, a “Villa Manin”, a Passariano de Codroipo, una vila de la província d’Udine, al nord d’Itàlia, on s’hi feia l’exposició “Joan Miró. Soli di notte”.

El 10 de juny de 2021 es va projectar a la Fundació Palau de Caldes d’Estrac, en un acte de l’exposició “D’un roig encès (Miró, Palau i Fabre, Perucho i Picasso)”.

Déu-n’hi-do!


[1] Vaig ser vetat el 20 d’abril de 2018 a l’acte d’inauguració de l’obertura del Mas Miró. Tampoc no vaig ser convidat a cap acte dels que es feren durant el 2022 en la celebració del centenari del quadre “La masia”. Tampoc no van projectar el documental “D’un roig encès: Miró i Mont-roig”; en canvi ara la Generalitat i la Filmoteca de Catalunya han escollit aquest documental com a Patrimoni audiovisual.

.

.

.

Top