Ets aquí
Inici > General > Noticiari > BAPTISTA NOGUÉS, EN EL XII VOLUM DE L’INVENTARI DELS FONS MUSICALS DE CATALUNYA (IFMuC)

BAPTISTA NOGUÉS, EN EL XII VOLUM DE L’INVENTARI DELS FONS MUSICALS DE CATALUNYA (IFMuC)

Miquel Anguera, “Beatet”

27-03-2021

El bon amic Josep M. Navàs de Reus, es posà en contacte amb nosaltres per demanar-nos un xic d’informació sobre el nostre convilatà Baptista Nogués “Melitino” (q.e.p.r.), tota vegada que, a l’abadia de Cornudella, havia trobat una peça del mont-rogenc, entre moltes d’altres i l’havia de catalogar. En dita abadia hi ha força documents musicals antics i més moderns. El Sr. Rector d’aquesta localitat del Priorat no hi va posar cap problema, al contrari, per poder posar a disposició dels especialistes tota aquesta documentació musical. La majoria d’aquesta música és de caire religiós i una minoria és popular i clàssica, abraçant des de l’any 1870 al 1970.

El responsable d’aquest ingent treball de catalogació d’abast nacional, és Josep M. Gregori, professor i musicòleg de l’UAB. Ja s’han publicat 11 volums i abraça fons importants com el de la catedral de Tarragona i d’altres de més modestos com la parròquia de Santa Maria de Cornudella. El proper 12è volum és el que publicarà l’obra del nostre estimat Baptista Nogués, “O salutaris”, a 4 veus mixtes, i també s’hi podrà estudiar el fons de la catedral de Solsona, la capella del Claustre de Solsona i el de la parròquia de Sta. Eulàlia de Berga, de grandària semblant.

L’inventari que es fa, consisteix en fer fitxes de cada document, amb l’autor, gènere, títol íncipit literari i musical, estructura dels cors, veus o instruments, tonalitat, format del suport, datació i observacions. En paral·lel, hi ha la introducció amb antecedents, ubicació dels arxius en l’espai i temps, directors, intèrprets coneguts i currículums sobre els autors.

L’obra d’en Baptista, “O salutaris”, és inclosa en un recull de motets ciclostilats i, probablement, fos deixat a Cornudella pel seu nebot, mossèn Joan Grifoll i Guasch (gran músic, també), que fou durant un temps vicari de mossèn Josep Maria Franquet quan aquest va ser rector de Santa Maria de Cornudella del 1947al 1959. Després, Mn. Franquet fou rector de Mont-roig, des del 1959, fins la seva mort el 1971.

En Baptista Nogués és, per als mont-rogencs que estimem la cultura, música, història i patrimoni del nostre poble, el màxim referent i a qui mai podrem pagar el seu llegat.

Moltes gràcies, Josep M. Navàs, per fer-nos partícips d’aquesta troballa!!

Baptista Nogués Grifoll
Top