Ets aquí
Inici > General > Pedra seca > ACTE D’HOMENATGE A LA PEDRA SECA (MANRESA, 8-6-2019)

ACTE D’HOMENATGE A LA PEDRA SECA (MANRESA, 8-6-2019)

Redacció

11-06-2019

El dissabte 8 de juny a la finca l’Obaga de l’Agneta, al barri dels Comtals de Manresa, organitzat pel Departament de Cultura, amb la col·laboració de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT) i l’Ajuntament de Manresa, s’ha fet un acte per celebrar que el 28 de novembre de 2018 la UNESCO va declarar l'”Art de la pedra seca: coneixements i tècniques” Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

L‘acte començava a les 9 del matí amb la construcció d’un marge de pedra seca, a càrrec de per Roger Solé. A les 11 h. s’iniciava l’acte institucional. Van parlar l’alcalde en funcions de Manresa Valentí Junyent Torras i la H. Consellera de Cultura de la Generalitat, Mariàngela Vilallonga i Vives.

En aquest acte hi han participat dos mont-rogencs: Martí Rom i Esther Bargalló,  president i vicepresidenta de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional, respectivament.

Martí Rom va fer una exposició històrica sobre l’estudi de la pedra seca a Catalunya, des del treball de l’arquitecte reusenc Joan Rubió Bellver el 1914 fins al primer treball específic sobre un municipi que van fer el Dr. Salvador Vilaseca i la seva filla Maria Lluïsa sobre Mont-roig del Camp, el 1967 (el van presentar al “X Congreso Nacional de Arqueología” a Maó).

A més de citar el paper rellevant, des del 2000, de la semestral “Revista Pedra Seca”, també va fer esment que la base de dades Wikipedra (http://wikipedra.catpaisatge.net/), creada el 2011, té enregistrades més de 21.000 construccions. I que aquest any es farà la dècima edició de les “Trobades de Pedra Seca”. La primera, fou a Manresa (2002) i la de 2019 es farà, a l’octubre, a El Pinós (Alacant).

Va recordar que fou Lluís Puig, ara a l’exili, com a director general de Cultura Popular, qui va donar un important reconeixement a la pedra seca amb la catalogació com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), en la categoria de Zona d’Interès Etnològic, cinc barraques de Mont-roig el 2016. El 2018, ho van ser tretze construccions de les valls del Montcau, del Bages.

L’acte continuà amb l’homenatge a set precursors de la pedra seca a Catalunya: Ramon Artigas Ibañez, August Bernat Constantí, Josep Gironès Descarrega, Jaume Plans Maestra, Fèlix Martín Vilaseca, Xavier Rebés d’Areny-Plandolit i Josep Maria Soler Bonet. A cadascun d’aquests, l’introduïa una persona també estudiosa de la pedra seca: Martí Rom, Esther Bargalló, Joan Roura, Antoni Martí, Vicent Lloscos, Carles Blasco i J.M. Villena.           

En aquest acte també hi va actuar el grup musical “Guillem Anguera i Txek”, que van tocar vàries peces musicals, que van agradar molt. A destacar, d’aquest petit concert, la txalaparta que és un instrument d’origen basc construït de pedra. Era música feta amb pedres per un acte d’homenatge a la pedra seca. Un total èxit que cal atribuir, molt especialment, al Grup Barracaire de Mont-roig del Camp.

Top