Redacció
20-05-2015
Els dies 15, 16 i 17 de maig, el Centre Miró-Grup Barracaire de Mont-roig del Camp, va assistir a la VIII Trobada d’Estudi per a la Preservació del Patrimoni de la Pedra Seca als territoris de parla catalana, que va tenir lloc a la bonica població de Calaceit, a la comarca del Matarranya. Aquest congrés, que es celebra cada dos anys en una població diferent dels Països Catalans, es va centrar en diversos àmbits temàtics: Vocabulari i Toponímia, Catalogació, Característiques constructives i Diversitat i Paisatge .
El Grup Barracaire de Mont-roig va participar dins l’àmbit de Catalogació, presentant la comunicació Cinc barraques de Mont-roig: “Bé Cultural d’Interès Nacional”, a càrrec d’Esther Bargalló i Martí Rom. Recordem que el 21 de novembre de 2014, la Generalitat de Catalunya va publicar al DOGC la resolució per la qual s’incoà expedient de declaració de BCIN, en la categoria de zona d’interès etnològic, a favor de cinc barraques de pedra seca de Mont-roig del Camp, delimitant el seu entorn de protecció.
Es tracta de les barraques del Jaume de la Cota, Miquel Terna, Comuns del Pellicer, Barraca en Espiral i Lliris. Són les cinc primeres construccions de pedra seca que obtenen aquesta distinció a Catalunya.
També hi van ser presents a Barcelona (2005), Sitges (2007), Vilafranca dels Ports (2011) i Les Presses (2013). Van presentar comunicacions en algunes d’aquestes Trobades amb l’objectiu de divulgar el patrimoni de pedra seca de Mont-roig del Camp.
A Sitges, l’any 2007, van presentar les comunicacions: “Projecte global d’intervenció sobre les barraques de pedra seca a Mont-roig del Camp (Esther Bargalló) i “Estètica i/o ètica de les pedres (en els clapers, els amuntegaments de pedres)” (Martí Rom) i, a Vilafranca dels Ports, l’any 2011, van participar amb la comunicació: “La pedra seca com a recurs turístic cultural (o alternatiu) a Mont-roig del Camp”.
Durant la cloenda de la VIII Trobada, es va fer pública la seu de la IX Trobada, que tindrà lloc a la població de Mura, a la comarca del Bages, on perduren un gran nombre de tines que s’utilitzaven per fer vi, unes colossals construccions bastides en pedra seca.
Durant el congrés, a part de ponències i comunicacions, es va organitzar una sortida guiada al jaciment arqueològic de Sant Antoni, un poblat ibèric que va ser habitat entre els segles V i III aC, on es poden veure restes de carrers, cases i muralles bastides en la tècnica de la pedra seca. També, el darrer dia i com a cloenda, l’escultor Rufino Mesa, va fer una intervenció artística en homenatge a l’obra “El petó” de Brancusi, que consistí en anar muntant una construcció, col·locant pedra sobre pedra fins envoltar i cobrir completament una parella abraçada que es feia un petó.
La VIII Trobada de la Pedra Seca acabà amb l’actuació de Pep Gimeno “Botifarra”, cantautor tradicional valencià.
Comments are closed.