
( I. Martí, INS A. Ballester – Ressò mont-rogenc)
11-06-2025
El passat dissabte 31 de maig va tenir lloc a l’antiga presó de Tarragona, la “I Jornada de Memòria Educació. Jornada de memòria democràtica” organitzada pel CRP del Tarragonès. La sessió es va inaugurar amb una ponència del professor de la Universitat de León, Enrique-Javier Díez “La memoria del silencio en educación”, una taula rodona amb experts com Joan Mª Thomàs (URV) i Josep Mª Pons (URV). Entre d’altres ponències hi va haver una mostra d’experiències didàctiques entre les quals hi va haver el projecte de l’Institut Antoni Ballester sobre el mont-rogenc deportat a Mauthausen, Salvador Bru Marcó i que s’ha portat a terme al centre els darrers quatre cursos.
L’exposició va anar a càrrec del professor d’aquest institut Ignasi Martí, que va explicar la feina impulsada des del Departament de Socials des del curs 2021-22. Martí va argumentar que aquest tipus de projectes es poden implementar en molts centres degut a l’elevat nombre de deportats als camps nazis. A l’exposició es va explicar com, gràcies a aquest projecte, fa dos cursos alumnes de 1r de Batxillerat van participar en una activitat didàctica al Parlament de Catalunya i dos alumnes van ser presents a l’acte institucional de la Generalitat d’homenatge a les víctimes de l’Holocaust, que té lloc cada 27 de gener. El curs 2023-24 i en motiu de l’activitat d’Àmbits, els alumnes de 3r d’ESO van fer una descoberta de diferents indrets de la costa del municipi relacionats amb la Guerra Civil i S. Bru i, posteriorment, van presentar instàncies municipals per tal de demanar la senyalització i adequació d’aquests elements del patrimoni mont-rogenc. Cal recordar que arran de la tasca feta a l’institut, l’Ajuntament ja va aprovar una moció en aquest sentit el 2022. Aquest curs s’han tornat a fer activitats a l’aula en motiu del 27 de gener i en record de la figura del deportat S. Bru, amb l’alumnat de 1r, 2n, i 4t d’ESO i 1r de Cicle FP Bàsic.
Aquests dies a l’Institut Antoni Ballester, el Departament de Socials ha instal·lat l’exposició: “Els republicans als camps de concentració nazis” (Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya) centrat en la figura del deportat manresà Joaquim Amat-Piniella. El professorat de Socials hi recorda la figura de S. Bru i s’encarrega d’impartir una contextualització de l’exposició a l’alumnat d’ESO en motiu dels Treballs de Síntesi que estan fent aquest final de curs. Als alumnes se’ls explica la tasca memorialística d’un dels fundadors de l’Amical de Mauthausen, que sempre va tenir present que si no volem repetir la barbàrie nazi, cal no oblidar-la mai.
.

.

.

.