Redacció
04-08-2021
El passat divendres 30 de juliol, a la plaça de mossèn Ivern (en un principi s’havia de fer a la plaça de Joan Miró), Mont-roig va retre homenatge al seu Fill Il·lustre: Antoni Benaiges i Nogués, de cal Reverter.
L’acte d’homenatge començà amb una cançó de Bob Dylan interpretada per la Montse Castellà (Blowing in the wind). Després, la regidora de cultura, M. Remei Benach, prengué la paraula per fer un resum de la vida del mestre Benaiges. Tot seguit, Jordi Font del Memorial Democràtic digué unes paraules i, posteriorment, foren lliurats a la família dos quadres amb el nomenament de Fill Il·lustre de Mont-roig, que s’havia aprovat en el darrer ple del Consistori el dia 12 de juliol.
Jaume Roigé, nebot del mestre assassinat, digué unes paraules en nom de la família, així com també l’Enric Aragonès, net de l’Elisa Benaiges, l’altre neboda del mestre de Mont-roig. Emotives paraules que arrancaren molts aplaudiments del centenar de presents a l’acte.
Clogué l’acte de la plaça, l’alcalde de Mont-roig, Sr. Morancho, que destacà la pertinença del mestre Benaiges al PSOE (que no sabem a què treu cap aquesta asseveració innecessària en aquell acte).
Abans d’anar a descobrir el faristol commemoratiu davant la casa natal de l’Antoni Benaiges, la Montse Castellà va tornar a cantar dues cançons: una de seva (“Lo mestre que va prometre el mar” i una altra de Ramon Sauló que foren molt aplaudides pels assistents que ompliren l’espai central de la plaça de l’Església.
Després de la descoberta del faristol commemoratiu davant la casa del mestre (carrer Major 6), hom va entrar, seguidament, a l’Església Vella per inaugurar l’exposició fotogràfica “Desenterrant el silenci” de Sergi Bernal sobre la relació d’Antoni Benaiges amb la Fossa de la Pedraja. Aquesta exposició ja s’havia fet a Mont-roig l’octubre de 2013, per la Festa Major. També es projectaren un resum de les entrevistes als familiars del mestre de cal Reverter.
En fi, un acte molt emotiu i necessari per poder deixar el nom del mestre Benaiges al lloc on es mereix en la història del nostre poble, exemple per a nosaltres i les futures generacions.
ANTONI BENAIGES FOU ASSASSINAT EL 19 DE JULIOL I ES CREU QUE ESTÀ ENTERRAT A LES AFORES DE BRIVIESCA
En el web de l’“Asociación Escuela Benaiges” (https://escuelabenaiges.com/) hi trobem sobre el nostre mestre: “Nació en Mont-roig del Camp (Tarragona) el 26 de junio de 1903 y le asesinaron en Briviesca (Burgos) el 19 de julio de 1936…”.
En el llibre sobre la seva vida a Bañuelos de Bureba, “Aquel mar que nunca vimos” de José Antonio Abella (Ediciones Valnera, 2020)[1], a la pàg. 250, s’hi reprodueix un text que Rafael Martínez Martínez va escriure sobre els darrers dies del seu pare en aquelles setmanes de juliol i agost de 1936: “El día siguiente, 20 de julio… llegamos a la cárcel (de Briviesca)… le llamaron a mi padre (Rafael Martínez Moro)… y él nos contó… como la tarde del día anterior, domingo 19 de julio, al maestro de la escuelas de Bañuelos de Bureba, que también le habían detenido por la mañana, le dieron una terrible paliza que sangraba por todos los sitios y que por la noche se lo llevaron y nunca más se supo de él. Se supone que lo asesinaron en la Machacadora, un paraje que hay a la entrada de la carretera de Santa Casilda (a les afores de Briviesca)…”.
El passat 18 de juliol se li va fer un homenatge a Bañuelos[2]. A la làpida que varen posar al cementiri s’hi diu que va morir a La Bureba el 19 de juliol.
Briviesca està a uns 9 quilòmetres de Bañuelos. Antoni Benaiges hi anava els caps de setmana. De Briviesca a La Pedraja (Villafranca Montes de Oca) hi ha uns 36 quilòmetres.
ARTICLES PUBLICATS A “RESSÒ MONT-ROGENC” SOBRE ANTONI BENAIGES NOGUÉS
La revista “Ressò mont-rogenc” va ser el primer lloc on es varen publicar informacions detallades i àmplies sobre el mestre mont-rogenc, foren la sèrie de 8 textos titulats “Antoni Benaiges Nogués: un mestre mont-rogenc assassinat el 1936” (des del 4t trimestre de 2010 fins al 3r de 2012). Això ha estat reconegut per José Antonio Abella. L’autor d’aquell llibre “Aquel mar que nunca vimos”, i membre de l’“Asociación Escuela Benaiges” en la seva crònica sobre aquell homenatge a Bañuelos del passat 18 de juliol: “De Cataluña llegan también las palabras que lee luego otra vecina de Bañuelos, Ascensión Rojas… Se trata de Josep Miquel Martí Rom, quien publicó en Ressò mont-rogenc ocho artículos consecutivos que ahondaban en la vida de Benaiges como nadie lo había hecho hasta ese momento. Era el año 2010 y su estudio fue clave para muchas investigaciones posteriores. Una copia de tales artículos quedará en el cenotafio de Bañuelos…”[3].
Posteriorment hem publicat una llarga sèrie de textos sobre Antoni Benaiges Nogués:
“Un llibre sobre Antoni Benaiges Nogués” en el número 125 (1r trimestre de 2013). Sobre el llibre “Los Gestos de Anton y demàs cuadernos escolares” del mexicà Fernando Jiménez Mier y Teran (2012).
“Un altre llibre sobre Antoni Benaiges Nogués” en el número 126 (2n trimestre de 2013). Sobre el llibre “Desenterrant el silenci” de varis autors (2013).
“Aquest divendres, 23 de juny, Antoni Benaiges Nogués a la sèrie Herois del llamp de Canal Reus”, en el web de “Ressò mont-rogenc” (21-6-2017).
“El mestre Antoni Benaiges i el jutge Llarena” (3-6-2019).
“Un valuós llibre sobre Antoni Benaiges, el mestre mont-rogenc assassinat el 1936” (16-12-2020).
“Antoni Benaiges Nogués en un reportatge a la televisió” (10-4-2021).
“Homenatge a Antoni Benaiges a Bañuelos (Burgos)” (20-7-2021).
“Antoni Benaiges, un mestre avançat al seu temps” (30-7-2021). Article llegit a l’acte del “Col·lectiu d’Àvies i Avis per la llibertat dels presos polítics i exiliats”.
ADDENDA
Fins ara teníem una placa poc digna i amb l’errada de dir que està enterrat
a la Fossa de la Pedraja. Ara, a més, tenim un bonic faristol amb dues errades,
la de la Pedraja i la que diu que fou assassinat el 25 de juliol.
[1] Vegeu el text “Un valuós llibre sobre Antoni Benaiges, el mestre mont-rogenc assassinat el 1936”, publicat al web de “Ressò mont-rogenc” del 16-12-2020.
[2] Vegeu el text “Homenatge a Antoni Benaiges a Bañuelos (Burgos)”, publicat al web de “Ressò mont-rogenc” del 20-7-2021.
[3] “Homenatge a Antoni Benaiges a Bañuelos (Burgos)”, publicat al web de “Ressò mont-rogenc” del 20-7-2021.
.
.