Ets aquí
Inici > General > Noticiari > 4 DE JUNY: DIA DE L’ASSOCIACIONISME CULTURAL

4 DE JUNY: DIA DE L’ASSOCIACIONISME CULTURAL

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Martí Rom

www.martirom.cat

19-05-2015

El 27 de maig de 2014, el Govern de la Generalitat va declarar el 4 de juny “Dia de l’associacionisme cultural”. Es pretén instaurar una jornada que posi de relleu la força de l’associacionisme cultural de Catalunya. La declaració diu: “L’associacionisme cultural engloba el conjunt d’entitats sense ànim de lucre que duen a terme activitats de promoció i difusió de la cultura en els seus diferents àmbits…. l’associacionisme és una escola de civisme, de solidaritat i de catalanitat, i alhora un moviment portador i generador de valors humans, socials i de país. El moviment associatiu cultural té una importància i transcendència significatives i fa una aportació valuosa al conjunt de la societat…”.

Des de la Generalitat s’impulsa a fer unes jornades de portes obertes al voltant d’aquests dia. El Centre Miró s’hi ha adherit i ho farà el dissabte 6 i el diumenge 7 de juny.

La data, 4 de juny, rememora el mateix dia del 1864. Es va començar el IV Festival Euterpe, organitzat per la Societat Coral Euterpe, sota la direcció de Josep Anselm Clavé. Aquest festival va durar tres dies i fou un moment de màxima esplendor del moviment coral a Catalunya. Ha fet 150 anys d’aquest gran esdeveniment que va congregar uns 2.000 cantaires a Barcelona.

HI VA PARTICIPAR LA SOCIETAT CORAL “LA CÉRES” DE MONT-ROIG

El diari El Lloyd español. Diario político independiente”, de Barcelona, del 4 de juny de 1864, esmenta la societat coral La Céres de Mont-roig com a participant d’aquell important acte. També cita que s’hi van congregar uns 2.000 participants que corresponien a 56 societats corals.

En el “Ressò mont-rogenc” núm. 128, pàg. 30, hi havia un article que ampliava aquesta informació. També en el núm. 127, pàg. 44, s’hi reproduïa un text del “Diari de Tarragona”, del 21 de setembre de 1864, tres mesos després d’aquella concentració cantaire a Barcelona, on es feien uns comentaris totalment elogiosos: “… hemos tenido ocasión de observar la notable afinación y gusto con que cantan los coros de Montroig, no olvidaremos nunca lo fecunda que es en resultados para un pueblo la creación de una sociedad coral… Hemos querido felicitar a La Céres por el noble objeto que en Montroig se propone, dar una prueba de estimación a cuantos toman parte y alentarlos en la gloriosa senda que han seguido…”. Anteriorment, al “Ressò mont-rogenc” núm. 63, pàg. 17, ja es parlava d’aquell 4 de juny de 1864, citant el diari “Eco de Euterpe”.

Aquell concurs coral es va organitzar als Camps Elisis de Barcelona; eren uns grans jardins amb un parc d’atraccions que hi havia a Barcelona entre 1853 i 1873, i que ocupaven tres illes de l’Eixample al passeig de Gràcia, quasi des de la Diagonal al carrer d’Aragó. Encara hi ha ara un passatge que du aquest nom entre els carrers Mallorca i València al costat del Passeig de Gràcia.

Josep Anselm Clavé (1824-1874) fou el fundador del moviment coral a Catalunya i impulsor del moviment associatiu. La seva era una proposta progressista que pretenia apropar la música i la cultura als treballadors; aquests, en aquella època, se’ls negava l’accés a qualsevol activitat educativa i cultural. Vàries vegades, al llarg de la seva vida, fou detingut, empresonat i deportat.

Céres, a la mitologia romana, era la deessa de l’agricultura. Va ensenyar als homes a conrear la terra, a sembrar i recollir el blat. Del seu nom ve la paraula “cereals”. Normalment se la representa com una dona bonica i de cabells daurats.

A la fotografia s’hi pot veure una tassa que du escrit “Sociedad la Céres”.

He trobat algunes noves informacions sobre aquesta coral mont-rogenca. En el diari “La correspondència de España”, de Madrid, del 26 de febrer de 1863, s’hi diu: “Según leemos en el Metrónomo, durante el último mes y primera quincena del actual se han constituido seis nuevas sociedades euterpenses. Una en Montroig (provincia de Tarragona)”. Per la qual cosa, La Céres es deuria crear el gener o febrer de 1863.

El “Diari de Tarragona”, del 30 de març de 1867, publicava una nota del corresponsal a Mont-roig (del 26 de març) que deia: “… Ayer tuvimos el gusto de asistir a la función de prestidigitación con que obsequió el joven don José Grau a la sociedad de recreo La Céres…Por aquí no ocurre cosa más digna de llamar la atención, si bien no podemos menos de consignar el decaimiento en que se encuentra nuestra agricultura…”.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

1 Logotip DASC R

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

2 Tassa CERES 1 R p

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Comments are closed.

Top