Ets aquí
Inici > General > Noticiari > 35 ANYS DELS GEGANTS MIQUEL I ROCA I DELS GRALLERS DE MONT-ROIG (1)

35 ANYS DELS GEGANTS MIQUEL I ROCA I DELS GRALLERS DE MONT-ROIG (1)

Miquel Anguera, “Beatet”

23-05-2019

El passat dissabte, 18 de maig, la Colla Gegantera del Barri dels 6 Carrers i els Grallers de Mont-roig van visitar l’Ermita de la nostra Patrona, la Mare de Déu de la Roca, per celebrar-hi el primer acte de la festa del 35è aniversari del naixement dels gegants Miquel i Roca i de la creació dels Grallers de Mont-roig.

Com alguns o molts recordarem –depenent de l’edat, òbviament-, eren les Festes del Barri dels Sis Carrers, dissabte 16 de juny de 1984, quan els gegants Miquel i Roca van ballar per primera vegada al so de les gralles dels Grallers de Mont-roig que, apadrinats pels Grallers de Reus, van fer sonar les primeres notes d’aquell esplendorós i festiu cap de setmana de les festes del Barri dels 6 Carrers.

Tornant a la celebració de l’altre dia, direm que el programa de la celebració fou curt, bonic, divers i ben participat pels mont-rogencs que van voler pujar al nostre santuari o bé d’altres persones que s’hi van trobar, casualment, visitant la nostra sagrada Muntanya.

D’entrada, sobre les 5 de la tarda, la Loli Beltran -mont-rogenca de Gandesa-, ens va oferir un curt i preciós conte, de collita pròpia, anomenat: “Onika el guerrer i els gegants”. El protagonista Onika va néixer a l’Àfrica i va fer cap a l’Ermita de la Roca a trobar els nostres gegants. L’explicació de la Loli feu les delícies del més menuts (i dels no tant) que escoltaren, embadalits i ensibornats el nou conte acabat de néixer. Entranyable…!!!

La xocolata desfeta i la coca amb sucre van farcir el berenar que, petits i grans, vam poder gaudir entre algun cop de vent perquè recordéssim que estàvem al terme de Mont-roig. Després, els Grallers de Mont-roig i el Miquel i la Roca van obsequiar a tots els presents un seguit de pasdobles i valsets, molt aplaudits pels presents.

Acabat el berenar, el ball i la música, emplacem la gent al 2n acte del 35è aniversari que serà una cercavila amb diverses colles de gegants i grallers pel nostre Barri dels 6 Carrers el proper dissabte 8 de juny i posterior sopar popular. El 3r i darrer acte de la celebració tindrà lloc, si Déu vol, el 14 de setembre per cloure aquesta celebració dels 35 anys de vida dels gegants i els grallers. Serà amb un concert de gralles a càrrec dels grallers Xarrup de Reus i els amfitrions de Mont-roig.

Tant els gegants com els grallers tinguérem la mateixa persona per dur-nos a bon port: el reusenc Albert Macaya, professor de gralla i de Belles Arts, amb la inestimable ajuda de l’Enric Aragonès “Fontà” i d’una munió de persones (dones, sobretot) del barri, que van gastar hores, dies i mesos per crear i bastir els nostres estimats Miquel i Roca (roba,  vestits, confecció, etc.).

La Colla Gegantera del Barri dels 6 Carrers i els Grallers de Mont-roig hem superat, àmpliament, les 400 actuacions. Les més recordades, a part del seu naixement, fou la de Matadepera (juliol de 1992), a la II Trobada Internacional, amb més de 1.500 participants de tot el món (fins i tot del Japó). També hem actuat al Principat d’Andorra, Suïssa, Alemanya i, la darrera més sonada, fou a Normandia (França), per celebrar l’intercanvi de Mont-roig amb el poble de Caudebec-lès-Elbeuf el 2011, després d’haver-nos-hi agermanat l’any 2009.

Els geganters i grallers agraeixen el suport de la Regidoria de Cultura i del Patronat de l’Ermita. Que no pari la fal·lera gegantera i grallera!!!

Top