Ets aquí
Inici > General > Pedra seca > DUES EXPOSICIÓNS AL MUSEU DE REUS: “CONSTRUINT EL TERRITORI. ARQUITECTURA TRADICIONAL I PAISATGE DE CATALUNYA” I “BARRAQUES DE PEDRA SECA DE MONT-ROIG DEL CAMP”

DUES EXPOSICIÓNS AL MUSEU DE REUS: “CONSTRUINT EL TERRITORI. ARQUITECTURA TRADICIONAL I PAISATGE DE CATALUNYA” I “BARRAQUES DE PEDRA SECA DE MONT-ROIG DEL CAMP”

Redacció

20-02-2017

L’Exposició  “Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge de Catalunya” és una mostra itinerant impulsada i concebuda per  l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial i  produïda pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya en coordinació amb l’Institut Ramon Muntaner mitjançant ajut de l’Obra Social de ‘La Caixa’ i amb la intervenció dels comissaris de l’exposició, Fabien Van Geert  i Ferran Estrada.

Catalunya és un país amb una gran diversitat de paisatges, producte de la relació continuada entre els éssers humans i l’entorn on els diversos elements construïts, la seva distribució pel territori i les seves formes i materials són un element clau de la configuració del paisatge. L’exposició “Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge de Catalunya” analitza aquesta interacció en contextos tan diversos com l’alta muntanya, la costa, les terres de secà, l’horta i les planes de regadiu, abordant la complementarietat entre les dimensions d’espais viscuts, simbòlics i productius dels diferents elements de l’arquitectura tradicional que en condicionen les formes, les tècniques i els materials utilitzats en la construcció i la ornamentació, en la relació o no amb els recursos presents en el territori i amb els coneixements tècnics dels especialistes. A partir d’aquesta realitat, l’exposició planteja elements de reflexió sobre l’estat actual d’aquest tipus de construccions, tot reflexionant sobre el seu futur a partir de l’actualització dels seus usos i funcions.

Des de Carrutxa s’ha preparat un programa d’activitats, amb la voluntat que serveixi per donar a conèixer el patrimoni arquitectònic que ha configurat el paisatge rural de l’entorn de Reus (Baix Camp i Priorat) i reflexionar sobre l’actualitat, la conservació i la gestió d’aquest patrimoni.

Aquesta exposició s’acompanya d’una mostra fotogràfica sobre les barraques de pedra seca de Mont-roig del Camp, 5 de les quals han estat declarades, per la Generalitat de Catalunya, “Bé Cultural d’Interès Nacional”, un treball dut a terme pel Centre Miró-Grup Barracaire de Mont-roig del Camp.

Programa d’activitats:

De l’1 de març al 18 d’abril aquestes dues exposicions es podran visitar al Museu de Reus (raval de Santa Anna, 59) Horaris: de dimarts a dissabte, de 10 a 14 i de 17 a 20 i es presenten dins la programació “Reus, Capital de la Cultura Catalana 2017”.

El dijous 2 de març, a 2/4 de 8 de la tarda: Conferència de Jaume Massó,
“Les primeres recerques sobre construccions de pedra seca a les nostres contrades”.

El dimarts 14 de març, a 2/4 de 8 del vespre: Taula rodona sobre “Arquitectura i paisatge: patrimoni i futur”, amb la participació de Roger Costa (Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya), Vicent Loscos (Amics de l’Arquitectura Popular) i Roser Vernet (Prioritat)

El divendres 24 de març, a 2/4 de 8 de la tarda: Conferència d’Esther Bargalló i Martí Rom, “Les barraques de pedra seca de Mont-roig del Camp”.

El diumenge 26 de març, a les 9 del matí: Sortida per visitar les barraques de Mont-roig del Camp declarades “Bé Cultural d’Interès Nacional”.

El dijous 6 d’abril, a 2/4 de 8 de la tarda: Conferència de Montserrat Solà:
“Conservació i gestió del patrimoni arquitectònic al Parc Natural de la Serra de Montsant”.

Totes aquestes activitats les organitza: Carrutxa, Institut Municipal de Museus de Reus, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Institut Ramon Muntaner, amb la col·laboració del  Centre Miró-Grup Barracaire de Mont-roig del Camp i el Parc Natural de la Serra de Montsant i amb el patrocini de l’Obra Social de la Caixa, Diputació de Tarragona.

 

 

Icona PDF

 

Top